|
monety.pl forum numizmatyków
|
 |
|
|
|
|
 | | | |
omgvip

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 10:29 pm Temat postu: fals ? fals z epoki? Czy też oryginał ? POMOCY ! |
|
|
Witam , zwracam się do was z pytaniem czy to fals czy tez może oryginał trochę wygląda jakby był "odlany" dziwne srebro.. a patyna* ?? o ile można ją tak nazwać wyglada jakby ktoś Markerem go "pokolorował" Doradzicie/Pomożecie ?
 _________________ Przemierza więc kraje, pyta i rozważa,
radzi się ekspertów, babci i kuzynów,
Lecz wszystko za banał, błahostkę uważa,
a on niemożliwych chciał dokonać czynów...
" LUDZIE.....Ludzie!!.... Oszalałem.... Trojaka złotem nazwać śmiałem ! (tak mi się wymyśliło ) |
| | | |  |
|
 | | | |
omgvip

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 10:51 pm Temat postu: |
|
|
odświeżam, nadal oczekuje na pomoc. _________________ Przemierza więc kraje, pyta i rozważa,
" LUDZIE.....Ludzie!!.... Oszalałem.... Trojaka złotem nazwać śmiałem ! (tak mi się wymyśliło ) |
| | | |  |
|
 | | | |
maciekp

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 1:14 am Temat postu: |
|
|
Eh, chciałbym osiągnąć poziom, przy którym byłbym w stanie pomagać w takich sytuacjach... Sądzę, że nie jest to fals z epoki, gdyż z reguły miały one znacznie prymitywniejsze, niezgrabnie naśladowane wizerunki. Faktura faktycznie sugeruje, że może być to odlew... Co do tego czegoś ciemnego wzdłuż rantu to już kompletnie nie wiem - może faktycznie sposób na postarzenie? A może jednak oryginał, ale wygląda jakoś niewyraźnie. Ciekawe, ile trzeba by potrzymać w życiu monet (oryginałów i falsów), żeby móc faktycznie coś doradzić ponad wszelką wątpliwość... |
| | | |  |
|
 | | | |
Miś

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 2:35 pm Temat postu: |
|
|
To ja spytam troszkę inaczej...
Czy jesteś w posiadaniu tej monety ? Czy są to zdjęcia z jakiejś aukcji ?
Jeśli ją posiadasz to powiedz w jaki sposób wszedłeś w jej posiadanie ?
Sama moneta wygląda troszkę dziwnie jak na trojaka. _________________ Kupię monety oraz banknoty związane z miastem Lubin, oferty proszę kierować na maila lub PW .
mismonetypl@gmail.com
Pozdrawiam Miś.  |
| | | |  |
|
 | | | |
Rubinowakrew
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 10:54 pm Temat postu: |
|
|
sie obudziłeś z zimowego snu
aukcja już dawno zakończona |
| | | |  |
|
 | | | |
Anax

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co widać jest na zdjęciach, jest to ewidentny falsyfikat, wyprodukowany metodą lania (odlew). Wyraźnie widać mniejszą ostrość rysunku i liter. Cała moneta jest jakby lekko rozmyta. Zwróćcie uwagę na powierzchnię monety. Wyraźnie widać nierówności powierzchni, jakieś dziurki, grudki. Jest to efekt wydostawania się pęcherzyków gazu ze stygnącego metalu. Gdyby było widać rant monety, prawdopodobnie zobaczylibyśmy obróbkę metalu lub miejsca łączenia form lub wlewki. Można jeszcze sprawdzić średnicę monety, pewnie jest nieco mniejsza niż oryginały, a jest to efekt kurczenia się metalu podczas stygnięcia. Reasumując na moje oko falsyfikat i tyle w temacie. _________________ Wszyscy ludzie są równi, tylko niektórym wydaje się, że są równiejsi. |
| | | |  |
|
 | | | |
omgvip

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 9:34 pm Temat postu: |
|
|
temat już daawno zakończony, proszę więcej nie odświeżać takich tematów ? _________________ Przemierza więc kraje, pyta i rozważa,
| | | |  |
|
 | | | |
maciekp

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 9:37 pm Temat postu: |
|
|
No ale kolega podzielił się z nami kilkoma cennymi informacjami. Nie widzę powodu, żeby go za to krytykować - winniśmy raczej podziękowanie. Temat zamyka administracja, jeśli są ważne po temu powody. _________________ www.orty.pl - orty gdańskie ZIIIW; notowania, wizerunki, informacje... |
| | | |  |
|
 | | | |
omgvip

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 9:44 pm Temat postu: |
|
|
Maćku Tyczyło się to misia oczywiście dziękuje Anaxowi za przekazana jakże cenną wiedzę, myśle że wielu osobom się to przyda (mnie również)  _________________ Przemierza więc kraje, pyta i rozważa,
| | | |  |
|
|
|