|
|
|
|
 | | | |
mcrc
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 12:35 pm Temat postu: |
|
|
| Rydzu023 napisał: |
przecież monety są dla ludzi, a nie dla banku. |
No nie wiem, odnoszę wrażenie że monety są dla Banku (aby zarobiły fundację) a nie dla ludzi. |
| | | |  |
|
 | | | |
Rydzu023

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 12:39 pm Temat postu: |
|
|
| mcrc napisał: | | Rydzu023 napisał: |
przecież monety są dla ludzi, a nie dla banku. |
No nie wiem, odnoszę wrażenie że monety są dla Banku (aby zarobiły fundację) a nie dla ludzi. |
No tak, ale podstawowe założenie monet kolekcjonerskich jest takie, że są one przeznaczone dla kolekcjonerów. |
| | | |  |
|
 | | | |
58wojtek
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 8:36 pm Temat postu: |
|
|
| miserus napisał: | ......
Poza tym faktycznie można się zastanawiać nad sensem tej rocznicy. |
Nad sensem upamietnienia rocznicy rzeczywiście można się zastanowić. Dotyczy o każdej rocznicy, każdego wydarzenia, każdej postaci.
Dla mnie jako prawnika (praktykującego) rocznica powstania TK jest zdecydowanie bliższa niż upamiętnienie np. kolejnego przedstawiciela muzyki rockowej.
| miserus napisał: | ......
Czy Trybunał Konstytucyjny ma jakieś wybitne osiągnięcia? |
Stary ......, znając orzecznictwo TK nie mam co do tego najmniejszych watpliwości .... |
| | | |  |
|
 | | | |
58wojtek
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 8:47 pm Temat postu: |
|
|
| Rydzu023 napisał: | ....
Słowenia ma bardzo fajnie. Mieszkańcy mogą zgłaszać do Banku swoje propozycje rocznic, wydarzeń czy osób, które chcą, aby uczcić na monetach i wtedy z listy Bank wybiera. Ludzie tam mają prawo wypowiedzenia się, bo przecież monety są dla ludzi, a nie dla banku. |
W Polsce jest podobnie. Z inicjatywą występują samorządy, instytucje. Bank wybiera najciekawsze projekty.
Co do zasad weryfikacji zgłoszeń, to nie wypowiadam się. Przypuszczam, że i w Słowenii nie jest z tym aż tak różowo.
Rozmawiałem z Prezydentem miasta posiadającego od kilkuset lat prawa miejskie. Przed dwoma laty przypadał dość okragła rocznica ich nadania. Prezydent wspomiał mi (wiedząc o moim numizmatycznym hobby) o niegdysiejszym wniosku do NPB w sprawie wydania okolicznościowego GN i o odmownej odpowiedzi NBP, gdyż rocznica okazała się (zdaniem NBP) zbyt mało okragła i niezbyt stara  |
| | | |  |
|
 | | | |
Grzesio

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Wojtku - a czy zastanawialiście się nad dukatem ? Skoro nie moneta to przynajmniej na dukacie warto uwiecznić X rocznice Twojego miasta.
Jakie okrągłe rocznice ,a w tamtym roku moneta bankowość miało okrągłą rocznice ?
1828-2008-a monetę na tą rocznice mieliśmy wybitą w 2009 .
Widać ze NBP liczyć potrafi okrągłe rocznice  _________________ Gburem nie jestem krytykę zniosę.
Lepiej czasami być błaznem niż filozofem
Człowieku wyluzuj nie bądź sztywny jak moneta w trumnie . |
| | | |  |
|
 | | | |
58wojtek
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 8:05 am Temat postu: |
|
|
| Grzesio napisał: | Wojtku - a czy zastanawialiście się nad dukatem ? Skoro nie moneta to przynajmniej na dukacie warto uwiecznić X rocznice Twojego miasta. ........
|
Owszem, wydano dukat lokalny w tym mieście. Niemniej nie był to dukat stricte "miejski, lecz dotyczący konkretnego zabytku Tego miasta. Zresztą ta seria dukatów jest nadal kontynuowana. Była to inicjatywa lokalna (nie samorzadowa) inspirowana przez producenta tych dukatów. Dlatego też mam do tych dukatów stosunek dość ambiwalentny. |
| | | |  |
|
 | | | |
Bumer
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:18 pm Temat postu: |
|
|
Nie chciałem krakać wcześniej, ale przypuszczałem że właśnie przy tej emisji (a nie całej reszcie jak dziś ogłosili) cena maksymalna nie będzie obowiązywać....
Jak dla mnie wizerunki nie średnie... _________________ Against Modern Football |
| | | |  |
|
 | | | |
norbi

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:12 pm Temat postu: |
|
|
wizerunki średnie, cieszę się że zrezygnowałem z małych złotek. Cena może być naprawdę wysoka, szkoda że nie ma GN-a, dziwna taka emisja bez GN-a ..... _________________ Pozdrawiam !
"Żyję się tylko raz.
Ale jeżeli żyje się dobrze,
ten raz wystarczy."
Benjamin Franklin |
| | | |  |
|
 | | | |
Goran
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 10:42 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Jaka według Was może być cena minimalna i jak szacujecie jaka bedzie cena ostateczna na obie monety?
pozdrawiam. |
| | | |  |
|
 | | | |
mcrc
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 2:33 pm Temat postu: |
|
|
| Skoro nowy regulamin wchodzi w życie 16 sierpnia to licytacje będą od 17 do 20 sierpnia. wtedy się dowiemy jaka będzie cena minimalna na małe złotko ja obstawiam około 400zł. |
| | | |  |
|
 | | | |
suren

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 1:39 am Temat postu: |
|
|
| mcrc napisał: | | Skoro nowy regulamin wchodzi w życie 16 sierpnia to licytacje będą od 17 do 20 sierpnia. wtedy się dowiemy jaka będzie cena minimalna na małe złotko ja obstawiam około 400zł. |
Oooooo hohohohoh, cztery stówki!! Obyś się mylił, bo to będzie kolejna moneta, którą odpuszczę  |
| | | |  |
|
 | | | |
meszuzel

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Tu się nie ma co zastanawiać. Ta blaszka za kilka tyg na allegro będzie lecieć na łeb jak pozostałe wykluczając 50-tke.
Ja nie kupuję z podstawowego powodu WIZERUNKI _________________ Sokrates "Wiem że nic nie wiem"
Pozdrawiam,
Mariusz |
| | | |  |
|
 | | | |
Matey
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 1:34 pm Temat postu: |
|
|
| Goran napisał: | Witam.
Jaka według Was może być cena minimalna i jak szacujecie jaka bedzie cena ostateczna na obie monety?
pozdrawiam. |
myśle ze cene wywoławczą za 1g dadzą ok250 a jaką cene osiągnie to nie mam zielonego pojęcia...  _________________ When Hell is Full The Death Will Walk The Earth |
| | | |  |
|
 | | | |
rato89

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Zastanawia mnie cały sens tego licytowania w tej sytuacji i sposób liczenia ceny średniej _________________ Damian, |
| | | |  |
|
 | | | |
mcrc
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:59 am Temat postu: |
|
|
| sensu licytowania nie ma żadnego od początku, ponieważ to nie jest licytacja !!!. Tylko ofertowanie w ciemno. Licytacja to jest na allegro i też nie zawsze uczciwa. |
| | | |  |
|
|